Skønlitteratur

Efter mange år som tegneserieforfatter fik jeg lyst til at skrive en roman. Som udgangspunkt tog jeg en person, der skulle minde lidt om mig selv - altså en sur, gammel fritidsjazzmusiker - men sådan, som jeg tror, jeg ville have været, hvis jeg i stedet for at være blevet gift, far og bedstefar altid havde boet for mig selv i en lejlighed i København.


Det kom der jo ikke i sig selv nogen bog ud af, men det var altså udgangspunktet. Selvfølgelig dukkede der efterhånden andre personer op i hovedpersonens liv: en af-og-til-kæreste, en fortabt søn, der måske ikke er, hvad han giver sig ud for, diverse orkestermedlemmer og computernørder - samt ikke mindst en fortid. Det udviklede sig til sidst til min roman "BAG DØREN", der er udkommet i april 2003 på P.P.Forlag, Nu Jentas. Papirudgaven er p.t. udsolgt.


Læs en smagsprøve på BAG DØRENher:

Læs uddrag af anmeldelser af  BAG DØRENher:

BAG DØREN fås nu også som E-bog - kan bestilles her

ELEFANTERNE

- en krønike

(Udkommet forår 2019)

Forside: Jon Skræntskov, Studio GIMLE


(af forlagets omtale):

"... historien om fem studenter, der har bestået filosofikum på Københavns Universitet i 1967 og beslutter at mødes en gang om måneden til en elefantøl på kælderbeværtningen "Det lille Apotek" (...) På ægte krønikevis følges disse fem personer, deres partnere og efterhånden børn i årene frem til årtusindskiftet 1999/2000, hvor broderskabet opløses på dramatisk vis."


(af forlagets konsulentudtalelse):

" Manus er velskrevet med et godt greb om det talte sprog ... hvor tidstypiske vendinger fra de forskellige år er godt ramt ... det er lykkedes fint med de antydningsvise sproglige individualiseringer i hovedkarakterernes replikker."


(af bibliotekernes lektørudtalelse):

"Bogen kommer vidt omkring (...) musik, aseksualitet, depression og stofmisbrug er nogle af de emner, der berøres. Bogen er velskrevet, og det er nogle fine karakterer, der optræder i historien".


Bogen er ikke blevet anmeldt (det er jeg ved at vænne mig til!), men her er et par læserreaktioner:


"... en imponerende konstruktion, som holder hele vejen igennem, og som rummer personer, man har lyst til at følge ... Tidsbillederne er fyldige og præcise." (S.S.)


"En fremragende skildring af livet fra slut-60'erne til århundredets slutning. Akkurat som jeg umiddelbart kunne identificere mig med tidsbilledet, kunne jeg identificere mig med personerne ... En hudløs åben og ærlig karakteristik af tiden og dens mennesker" (K.A.)


"Det har absolut været min bedste læseoplevelse i den tidlige sommer, og som klassisk filolog har jeg naturligvis fulgt Erwin og hans kone Hjørdis med stor interesse ... Man skulle tro, det var løgn, men mod slutningen bliver romanen endnu mere hæsblæsende, og når man har vendt den sidste side, trænger man virkelig til en ordentlig slapper." (F.H.)


"Episoden med teenagepigen, der påtog sig opgaven at skåne sin (vidunderlige) mor og at beskytte sin lillebror imod bogens mest usympatiske person, fik tårerne frem." (Ph.H.)


"... et enestående miljø- og tidsbillede befolket med personer, man virkelig tør tro på. Vi har jo mødt og kendt dem alle: den tørre jurist som kaster sit hjerte og saxofon i avantgardejazzen. De fjumrede studenter, som hjælpeløst vrimler ud og ind af studierne uden rigtigt at gøre noget færdigt ... Mange af os overværede også de "kedelige"s udlængsel, som trak nogle af dem i kibbutz, andre på u-landsromantik i Afrika eller Asien. Godt, at den tid og disse mennesker har fået mæle ... og en krønike!" (N.E.)


Bogen kan bestilles hosforfatterforlaget


DJÆVELENS FARVEGLADE BRODER


      (forside: Anders Brønserud)


Min første novellesamling, udkommet i oktober 2017. Titelnovellen kan læses her.

Samlingen er endnu ikke blevet anmeldt i aviserne, men bl.a. omtalt i diverse bogfora på nettet.

" ...en skøn oplevelse med små skønne historier fra mange forskellige samfundsgrupper og mange facetter af menneskelige oplevelser.Især "Nedtrapning" fængsler mig, her kommer vi tæt på personen og vedkommendes afslutning. Også hovedtitlen er flot med en besynderlig skæbne, fordi vi tror andre oplever tilværelsen som vi gør.


(Steen Fl. Jørgensen i "Bog-fetichisten)


Og her er forlagets beskrivelse af bogen:   


  ”Det var et tilfælde, at jeg kom til at sidde ved siden af Hans den dag i tegnetimen.”Sådan begynder titelhistorien i Per Vadmands novellesamling ”Djævelens farveglade broder”.Og ud over denne sælsomme figur støder vi i historierne blandt andet på:En børnelokker i Østre Anlæg …En seriemorders genvordigheder …En morgenbus, der ikke kommer …Hvad tænkte egentlig Prinsessen på Ærten?Dette er blot nogle få af de temaer, man kan møde i novellesamlingen ”Djævelens farveglade broder”.Efter seks romaner i forskellige genrer har forfatteren og oversætteren Per Vadmand nu kastet sig over den helt korte form i disse 18 noveller, der spænder vidt i såvel tid som stil og emne. Ud fra hver sin vinkel berører de temaer som skyld, straf og opgør.
TIGERENS SMIL

   Forside; Magnus Vernes

Min nyeste roman og mit andet forsøg i krimigenren. Der er (endnu?) ikke nogen skriftlige anmeldelser at citere fra, men et lokalradiointerview er det da blevet til, som kan høres her

Intervieweren er Frank Løkkegaard.

Forlagets omtale kan også citeres:

"Ved udgravningen til en ny motorvejsbro finder politiet resterne af et over fyrre år gammelt lig. Tilsyneladende ved ingen, hvordan det er kommet der – og dog …

Den pensionerede bibliotekar Jens Bang gør sig sine tanker om det. Han giver sig til systematisk at opsøge sine kolleger fra dengang. For han er sikker på, at han ikke er den eneste, der gør sig sine tanker.

Det bliver indledningen til en kæde af stadig mere dramatiske – og blodige – begivenheder, der fører Jens til så forskellige steder som Højreby på Lolland og Frankfurt an der Oder ved den tysk-polske grænse.


Det handler om kunst. Og tigre …"

Læs mere og bestil bogen her:

Forside: Magnus Værness

IDAS HUS

Forside: Anders Brønserud

(marts 2013)

Alle de her nævnte bøger undtagen "Bag Døren" kan købes på

Det har ikke ligefrem sprudlet med anmeldelser, men en udsendelse i diverse lokalradioer er det da blevet til: 

Lyt til Frank Løkkegaard på Radio Mælkebøtten her!

En pæn foromtale i den lokale ugeavis er det også blevet til - læs her:

Og her er en fra en af de nye digitale bogsider, Bogvægten.dk


Romanen begynder med Ida og Oles bryllup.  De har boet sammen i mange år i Idas hus, der også rummer et kollektiv startet i begyndelsen af halvfjerdserne, dengang fortrinsvis bestående af kvinder. Med tiden kommer huset også til at rumme asylansøgere, der har fået afslag på asyl, herunder et par med børn der har Idas helt store interesse – en interesse der bevirker, at Ida langt om længe fortæller sin livshistorie til Ole.

Idas og hendes bror er jøder og opvokset i Nordjylland hos en farmor, der levede efter jødisk skik og i øvrigt ikke tøvede med en velanbragt lussing, når hun mente, det passede ind i opdragelsen. Børnenes forældre er udvandret til Israel og har ingen kontakt til børnene, så den hårdtslående farmor er grundstammen i deres barndom.

Romanen omfatter Idas hverdag og hendes forskellige kærester, jødiske Ruben som farmoren billiger, Troels der ikke røber megen selvstændig tænken, og den fantastiske Marko der ligner en gud og samtidigt er på vej op ad karrierestigen. Desværre er han gift – i hvert fald i en periode, men senere kan Ida ikke komme hurtigt nok ud af forholdet – og da står Ole stadig og venter.

Idas liv giver ikke anledning til nostalgiske tilbøjeligheder, men der er et glimrende tegnet billede af Danmark i halvfjerdserne og firserne med demonstrationer mod atomkraft og medlemskab af EF, splittede fraktioner på venstrefløjen, batikbluser og fri abort, basisgruppe i kollektivet og eksperimenter med den seksuelle frihed.

Romanen er holdt i rolig fortællestil, Idas vinkel er fremherskende, men den alvidende fortæller får fremstillet et godt billede af tidens mentalitet.


Birte Strandby

(Læs om Bogvægten her)


Og et par læserkommentarer fra hjemmesiden "BogNu":


Læs den og du vil ligesom jeg genopleve de måske lykkelige 60er. Forfatteren giver en flot beskrivelse af et miljø hos en frigjort kvinde og hendes familie.

Dejlige scener fra den gang før "verden gik af lave". Jeg mener godt du kan læse bogen som en selvstændig historie, men selvfølgelig vil du få et bedre kendskab til personer ved at læse nr. 1 og 2.

Men begynd bare med nr. 3. (Af "steenflemming")


I den sidste del af det, der har vist sig at blive en trilogi om Ole og Ida, får vi Idas livshistorie, som samtidig er et glimrende indblik i Danmarkshistorien i de sidste 60-70 år,

Med kinesiske æsker a' la Auster, bare med danske briller. Giver en masse stof til eftertanke om livet og livets mening..

Nye læsere bør starte med bind 1(Bag Døren) for at få det fulde udbytte af persongalleriet, men så bliver man også belønnet. (af "fretlessdude)

MIT LIV SOM FUGL

eller:


Mikael Helmers besynderlige rejser i tid og rum

Forside og illustrationer: Peter Snejbjerg

(november 2009)

Allerede før jeg var færdig med min første roman, var jeg gået i gang med noget, som skulle være helt anderledes. Det udviklede sig så sideløbende med mine andre skriverier til denne historie om en småkedelig universitetslærer, der pludselig bliver kastet ud i en absurd række æventyr med drager, rumuhyrer, troldmænd og djævle - og ikke mindst fugle!

(se og læs smagsprøver og anmeldelser her)

Bogen er udkommet i november 2009 på forfatterforlaget

- med omslag og vignetter af tegneseriekunstneren Peter Snejbjerg.

og den kan nu købes her!

FLYTTEDAG

Forside: Tobias Enevoldsen

(august 2007)

Da min første roman, "Bag Døren" var udkommet, blev jeg ofte opfordret til at skrive noget mere om, "hvad der siden hændte Ole og Ida." Min tredje roman er en slags svar på disse opfordringer - og så dog alligevel ikke, for faktisk handler den mere om, hvad der skete FØR begivenhederne i Bag Døren. De virkelige hovedpersoner er således ikke Ole og Ida, men snarere Oles forældre Hans og Sonja, et umage par, der mod alle odds under krig, besættelse og koldkrig forsøger at holde sammen på deres liv. Men vi får da også lidt mere at vide om Ole og Ida.


Bogen er udkommet i august 2007 på forfatterforlaget

MANDEN DER SKREV BREVE

Forside: Tobias Enevoldsen

 (maj 2005)

kan købes her:

BAG DØREN

forside: Anders Ulstrup/Jentas

(april 2003)